Vitamíny A, C, D, E K
Vitamín A je látkou rozpustnou v tucích nacházející se pouze v živočišných zdrojích.
Existuje ve dvou
přirozených formách:
Vitamín A1 (retinol)
Vitamín A2 (3-dehydroretinol).
Je nezbytný pro dobrý zrak, jeho prekurzorem (předstupněm) v našem organismu jsou tzv. karoteny
(fytochemické látky nacházející se v rostlinách, způsobují jejich pestré zbarvení) - naše tělo si z nich
dokáže vyrobit dostatečné množství vitamínu A. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě se nevylučuje
(tělo si vytváří jeho zásoby) a můžeme se jím předávkovat.
Vitamín A:
- Je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení.
Nedostatek
vitamínu A proto vede k šerosleposti.
- Je účinnou látkou podporující zdravý vzhled pokožky a pleti (je nezbytný pro vývoj epitelů, při jeho
nedostatku buňky rohovatí).
- Ovlivňuje činnost pohlavních žláz.
- Je důležitý pro prevenci a léčbu některých druhů rakovin (pozor - při dlouhodobém užívání dávek nad 1
mg/den naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto není vhodné užívat větší dávky než 1 mg denně).
Při jeho nedostatku dochází k vysýchání sliznic, šerosleposti, poruše růstu kostí apod.
Najdeme jej buď v živočišných potravinách, jako jsou játra a mléčné produkty, nebo ve formě jeho
provitamínů v zelenině a ovoci.
DDD: 800 mcg (mikrogramů)/den.
Vitamín E je směsí několika (konkrétně 8) podobných látek s příbuzným účinkem (označují se jako
tokoferoly a tokotrienoly - alfa, beta, gama, delta). Nejvíce rozšířen jeD-α-tokoferol, který má také
největší antioxidační aktivitu. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní).
Vitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty. V organismu se stává součástímembrán, kde působí v
první linii obrany proti jejich peroxidaci.
Významným způsobem chrání srdeční svalovinu před poškozením, z dlouhodobého hlediska bývá
doporučován jako vynikající prevence srdečně-cévních onemocnění.
Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání nebo distribuce tuků, jako je např.
cystická fibróza, nebo u pacientů poresekci střeva. Může se projevit:
- neurologickými potížemi,
- snížením obranyschopnosti,
- poruchou funkce gonád (může vést až k neplodnosti),
- u novorozenců vyvoláním anémiie způsobené zkrácením životnosti červených krvinek.
V porovnání s jinými vitamíny rozpustnými v tucích je tokoferol relativně málo toxický (u dlouhodobé
užívaných vysokých dávek bylo prokázáno zhoršování vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky).
Vysoké množství bývá obsaženo v:
1. Rostlinných olejích lisovaných za studena (ve výukové hře ZOF máte možnost řadit potraviny v
jednotlivých kategoriích na základě obsahu vybraných živin, tedy i vitamínu E - doporučuji si s touto funkcí
"hrát", lépe tak zvýšíte povědomí o nutriční charakteristice stravy),
2. Semenech a ořechách.
3. Listové zelenině
4. Živočišných zdrojích nejvíce v některých rybách (losos, tuňák).
Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení.
DDD: dospělí 12 mg/den.
Velmi často se v doplňkové výživě budeme setkávat s rozdílnými cenami výrobků s obsahem vitamínu E. Je
dobré naučit se rozeznat rozdíl mezi syntetickým a přírodním zdrojem vitamínu E:
1. Přírodní vitamín E je vyráběn z jedlého rostlinného oleje, syntetický z petrochemikálií nebo
terpentýnu
2. Přírodní d-alfa tokoferol je jednoduchá molekulární struktura - vazba, jediná forma vyskytující se v
přírodě (d-alfa tokoferol je sice nejaktivnější, ale pouze jednou z osmi látek tvořících kompletní
strukturu vitamínu E).
Syntetický vitamín E je směs osmi rozdílných molekul v přibližně stejných proporcích. Sedm z těchto
osmi molekulárních struktur je rozdílných od d-alfa tokoferolu a v přírodě se nevyskytují.
3. Přírodní vitamín E je o 30-40 % více biologicky vstřebatelný než synteticky vyrobený
4. Některé výzkumy poukazují na schopnost přírodního vitamínu E udržet se v organismu déle než u
syntetického.
5. V přírodě se vitamín E (alfa tokoferol) vyskytuje pouze ve formě "d", takže správný název pro
přírodní vitamin E je: d-alfa tokoferol nebo d-alfa tokoferyl acetát event. d-alfa tokoferyl sukcinát.
Synteticky vyrobený vitamín E obsahuje dvě formy ("d" a "l"), správná forma označení
syntetického vitaminu E je: dl-alfa tokoferol nebo dl-alfa tokoferyl acetát.
Použití malého písmenka "d" bez písmenka "l" rozlišuje, zda jde o přírodní či syntetický vitamín E.
Proto je nutné si před zakoupením produktu pečlivě přečíst obalový štítek.
Nejznámější, nejrozšířenější a zároveň nejčastěji používaný. Jeho chemický název - kyselina askorbová -
je odvozen od jeho schopnosti předcházet kurdějím (skorbutu).
Vitamín C je jeden z nejsilnějších, ve
vodě rozpustných antioxidantů, které účinným způsobem eliminují negativní působení volných radikálů.
Nejvíce působí uvnitř buněk, kde je nejvíce vody:
- Pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny,
- Je velmi důležitou látkou při tvorbě kolagenu (bílkovina obsažená v pojivových tkáních),
- Podporuje hojení ran,
- Omezuje krvácení z dásní,
- Podporuje vstřebávání železa z potravy (velmi důležité při stavech chudokrevnosti),
- Funguje jako prevence před vznikem šedého zákalu.
Vysoké množství této látky je obsaženo v citrusovém ovoci, plodech šípku, kustovnici (goji), červených
paprikách, jahodách, brokolici a ostatních druzích ovoce a zeleniny (v rámci tvorby dnešního úkolu využijte
ve výukové hře funkci řazení potravin dle množství vybrané živiny, v našem případě vitamínu C).
DDD: Dospělí 80 mg/den, toto množství se ale v jednotlivých zemích výrazně liší (např. v USA je to 180
mg). Maximální doporučená dávka pro běžné užívání je legislativně stanovena 1000 mg, dávky vyšší pak
jsou definovány jako terapeutické (= lečebné).
Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Jeho nejdůležitější funkcí je podpora srážení krve .
Vitamín K existuje ve dvou formách:
1. K1 - nachází se v zelené listnaté zelenině (salát, špenát), jeho hlavním účinkem je podpora
koagulace (srážení krve).
2. K2 - tvoří se v tenkém střevě střevními bakteriemi (přibližně polovinu denní potřeby). Existuje
několik podtypů označovaných zkratkou MK, v doplňcích stravy se nejčastěji budete setkávat s MK-4
a MK7. Ze stravy K2 získáme z některých fermentovaných potravin (nejvíce natto = fermentovaný
sójový sýr, kvašené zelí). Jeho hlavní funkcí je podpora metabolismu vápníku v těle, nedostatek
způsobuje ukládání Ca do měkkých tkání a zhoršuje jeho ukládání do kostí, což může vést k
osteoporóze.
Nadbytek vitamínu K (nejčastěji při předávkování vitaminovými preparáty) způsobuje hemolýzu (=
rozpad červených krvinek).
Nedostatek vitamínu K1 vyvolává zpomalení srážení krve, což vede k vyšší krvácivost, a bývá
způsoben většinou:
- poruchami metabolismu,
- zhoršenou funkcí jater,
- celiakií,
- destrukcí střevní mikroflóry.
Vstřebávání tohoto vitamínu se významně snižuje při nadbytku cukrů, popř. užíváním antibiotik.
V doplňcích stravy se vitamín K ve standardizovaném množství často neobjevuje. V suplementech, které
obsahují rostlinné složky z listnaté zeleniny, je vitamín K však v neměřeném množství přítomen - z toho
důvodu se obecně nedoporučuje užívat takové výrobky společně s antikoagulancii (Warfarin, Heparin).
DDD: Dospělí 120 mcg/den
Častá samovolná tvorba modřin bývá způsobena právě nedostatkem vitamínu K.
Vitamín D slučuje několik chemicky příbuzných látek. Nejdůležitějším z nich je vitamínD3 (cholekalciferol), který vzniká za normálních okolností v kůži působenímslunečního záření z derivátu cholesterolu (pro zajímavost - tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník). Aktivní forma vitamínu D však vzniká až přeměnou v ledvinách. Obecně slouží skupina kalciferolů jako výchozí látky pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích . Vitamín D hraje důležitou roli při tvorbě kostí, jeho pravidelný příjem je nezbytný nejen při růstu, ale i při hojení kostí po zlomeninách. Vitamín D ovlivňuje metabolismus vápníku, příštítných tělísek, ledvin a jater. Jeho nedostatek je kritický zejména v dětství, kdy dochází k nedostatečnému vývoji chrupavek a kostí (vzniká křivice = rachitis - v dnešní době je tento zdravotní problém v západní civilizaci prakticky vymýcen. I přesto je běžnou praxí podávat novorozencům vitamín D v kapkách jako prevenci před vznikem rachitidy). U dospělých nastává porucha ukládání vápníku do kostí, čímž se zvyšuje riziko vzniku zlomenin (tzv. osteomalacie ). Přebytek vitamínu D způsobuje vyplavování vápníku z kostí. Jeho nadměrný přísun je nebezpečný - zvyšuje se hladina vápníku v séru (hyperkalcemie), celkově se narušuje metabolismus vápníku a fosforu a může končit i smrtí. Převážnou většinu základní denní dávky získáme ze slunečního záření (stačí na pokrytí až 80 % denní potřeby). Zbytek je zastoupen ve stravě živočišného původu (rybí tuk, játra, vejce, mléčné produkty). DDD: Dospělí: 200-400 I.U. (5-10 mikrogramů), Děti: 400 I.U. (10 mikrogramů), Těhotné ženy: 400 I.U. (10 mikrogramů).
Zvýšené slunění nezpůsobí předávkování vitamínem D.