Umělá sladidla

14.06.2024

Co jsou umělá sladidla?

Umělá sladidla jsou látky, které poskytují sladkou chuť potravinám a nápojům, aniž by obsahovaly velké množství kalorií. 

Jedná se o neenergetická sladidla, která mají sladkou chuť, přestože neobsahují cukr ani kalorie. Typicky mají vyšší sladivost než klasický cukr (sacharóza), a to stonásobnou a v některých případech až tisícinásobnou. Běžně se používají v nízkokalorických (dietních) nápojích, ve sladkostech bez cukru, žvýkačkách a dalších potravinách.

Zde je seznam některých běžně používaných umělých sladidel, včetně jejich kladů a záporů:

Aspartam

Klady:

  • Má velmi nízký kalorický obsah.
  • Je až 200krát sladší než cukr, takže stačí malé množství.
  • Nezpůsobuje kazivost zubů.

Zápory:

  • Není vhodný pro lidi s fenylketonurií (PKU).
  • Při vysokých teplotách se rozkládá, což omezuje jeho použití v pečení.
  • Některé studie naznačují možnou souvislost s negativními zdravotními účinky při vysoké konzumaci.

Běžně se tak nachází spíše ve žvýkačkách, topingách , dietních nápojích a dalších potravinách. 

Sacharin

Klady:

  • Neobsahuje kalorie.
  • Je stabilní při vysokých teplotách a dlouhé skladovatelnosti.

Zápory:

  • Má kovovou nebo hořkou pachuť, zejména při vyšší koncentraci.
  • Historicky byly obavy ohledně jeho bezpečnosti, ačkoli je nyní považován za bezpečný.

běžně se používá v kombinaci s jinými sladidly, aby se zakryla jeho specifická mírně nahořklá pachuť. Možná ho znáte jako sladidlo pro diabetiky (označuje se i jako cukr pro diabetiky), běžně prodávané v tabletách nebo kapkách. [8,9] 

Sukralóza

Klady:

  • Je přibližně 600krát sladší než cukr.
  • Stabilní při vysokých teplotách, což umožňuje jeho použití při pečení.
  • Nemá kalorický obsah.

Zápory:

  • Může ovlivnit střevní mikrobiom.
  • Některé studie naznačují, že může ovlivňovat hladinu inzulinu a glukózy v krvi.

Sukralóza patří v potravinářství obecně mezi nejčastěji používaná sladidla, protože nemá žádnou nepříjemnou pachuť. Najdeme ji tak v širokém spektru produktů od různých sladkostí, dietních nápojů, žvýkaček a zmrzlin až po pečené produkty. Dokonce ji můžete koupit i samotnou ve formě různých kapek, které lze použít k doslazení jogurtu či oblíbené obilné kaše. Jsou také součástí různých zero sirupů či omáček. [8,9]


Steviol-glykosidy (Stevia)

Klady:

  • Je přírodní sladidlo získané z rostliny Stevia rebaudiana.
  • Nemá kalorický obsah a neovlivňuje hladinu cukru v krvi.
  • Stabilní při vysokých teplotách.

Zápory:

  • Může mít hořkou pachuť.
  • Některé produkty obsahují směsi s dalšími sladidly, což může ovlivnit jejich účinky.

Acesulfam K

Klady:

  • Je přibližně 200krát sladší než cukr.
  • Stabilní při vysokých teplotách.
  • Nemá kalorický obsah.

Zápory:

  • Často se používá v kombinaci s jinými sladidly kvůli své kovové pachuti.
  • Některé studie ukázaly potenciální zdravotní rizika při vysoké konzumaci.

Nejčastěji ho najdeme v dietních např. kolových a jiných nealkoholických nápojích. Dále např. v bonbonech, instantních nápojích, mražených dezertech či například v instantní kávě.

V těle se nemetabolizuje, a tak je vyloučen v nezměněné podobě. 

Cyklamát

Klady:

  • Až 30krát sladší než cukr.
  • Výborně se kombinuje s jinými sladidly, čímž zlepšuje jejich chuťové vlastnosti.
  • Stabilní při vysokých teplotách.

Zápory:

  • Ve vysokých dávkách může být toxický, což vedlo k jeho zákazu v některých zemích.
  • Může mít mírně hořkou pachuť při vyšších koncentracích.

Podobně jako sacharin, i cyklamát byl jistou dobu považován za rizikový z pohledu vzniku nádoru močového měchýře. Další studie však ani tento případ nepotvrdily, protože ty původní byly prováděny na zvířecích modelech a za použití vysokých dávek cyklamátu. [8] 

Neotam

Klady:

  • Až 7 000 až 13 000krát sladší než cukr.
  • Vysoce stabilní při vysokých teplotách a dlouhé skladovatelnosti.
  • Má velmi nízký kalorický obsah.

Zápory:

  • Poměrně nově na trhu, takže dlouhodobé účinky nejsou dostatečně prozkoumány.
  • Může být náročné najít v běžných obchodech.

Neotam je až 7000 až 13000krát sladší než cukr, přičemž jeho chuť je podobná chuti klasického cukru. Používá se do nápojů, jogurtů, žvýkaček, instantních potravin či dietních nápojů. [14] 

Advantam

Klady:

  • Přibližně 20 000krát sladší než cukr.
  • Stabilní při vysokých teplotách, vhodné pro pečení a vaření.
  • Nemá kalorický obsah.

Zápory:

  • Je relativně nový, takže dlouhodobé účinky nejsou plně prozkoumány.
  • Vysoká sladivost může být pro některé aplikace příliš intenzivní.

Thaumatin

Klady:

  • Přibližně 2 000krát sladší než cukr.
  • Přírodní bílkovina extrahovaná z rostliny katemfe.
  • Stabilní při různých teplotách, vhodný pro různé použití.

Zápory:

  • Má pomalejší nástup sladké chuti než jiná sladidla.
  • Poměrně drahé a obtížně dostupné.

Xylitol

Klady:

  • Má přibližně stejnou sladkost jako cukr, ale s nižším kalorickým obsahem.
  • Nezpůsobuje kazivost zubů, může dokonce pomoci při prevenci zubního kazu.
  • Nízký glykemický index, což znamená menší vliv na hladinu cukru v krvi.

Zápory:

  • Může způsobovat zažívací problémy (např. průjem) při vyšší konzumaci.
  • Toxický pro psy, což může být rizikové pro domácnosti s domácími mazlíčky.

Erythritol

Klady:

  • Má přibližně 70 % sladkosti cukru, s velmi nízkým kalorickým obsahem.
  • Neovlivňuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulinu.
  • Méně pravděpodobné, že způsobí zažívací problémy ve srovnání s jinými polyoly (např. xylitolem).

Zápory:

  • Může mít chladivý pocit v ústech, což nemusí být každému příjemné.
  • Vysoké dávky mohou způsobit mírné zažívací problémy.

Jednotlivá sladidla mají různé výhody a nevýhody, a proto je důležité zvolit to, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím.