Dna a puriny v potravinách
Dna je známá jako ,,nemoc králů" - onemocnění způsobené usazováním krystalků kyseliny močové v kloubech, šlachách či přilehlých měkkých tkáních. Kyselina močová se v organismu přirozeně tvoří, může také vznikat jako odpadní produkt metabolismu purinů, které se přirozeně vyskytují ve stravě.
Server Arthritis-health.com rozlišuje dva základní druhy podle původu:
Endogenní puriny– které tělo samo vyrábí
Exogenní puriny– přijímané z jídla a nápojů
REŽIMOVÁ OPATŘENÍ
Dodržujte pitný režim
Úprava jídelníčku
Omezte příjem masa, masných výrobků, silných masových vývarů
Přestaňte kouřit a omezte konzumaci piva
Snížení tělesné hmotnosti
Které potraviny obsahují nejvíce purinů? Rozdělení dle jejich obsahu do 5 tříd
Celkový příjem purinů ve stravě se odvíjí od složení stravy. Rozdělení pochází z knížky "Gout" profesorů R. Grahama, A. Simmondse a E. Carreyho.
Velmi nízká: méně než 50 mg/100 g Nízká: 50 až 100 mg/100 g Mírná: 100 až 200 mg/100 g,
Vysoká: 200 až 300 mg/100 g Velmi vysoká: více než 300 mg/100 g
Skupina A - nízký podíl
purinů
0–50 mg/100 g
ovoce - Třešně (10-20 třešní denně), jablko, jahody, hruška, bobulové ovoce, broskve, meruňky, mandarinky, ananas, banány, švestky, pomeranče.
zelenina (všechna kromě té ve skupinách B a C)
obiloviny (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)
mléčné produkty, vejce
tuky, oleje, zálivky
ořechy (mimo arašídů a kešu) a olivy
džemy, marmelády, nakládaná zelenina
nápoje (s výjimkou těch obsahujících kofein)
Skupina B - střední podíl purinů
50–150 mg/100 g
drůbeží maso
červené maso, párky
ryby (s výjimkami ve skupině C)
mořské plody
celozrnný chléb a těstoviny
celozrnné obiloviny včetně celozrnné rýže
luštěniny a květák, brokolice, zelí, kapusta
arašídy, arašídové máslo, kešu
houby, avokádo, chřest, špenát
Skupina C - vysoký podíl purinů
150–1000 mg/100 g
zvěřina
vnitřnosti, pomazánka z jater, paštika
extrakty z masa a kvasnic (pangamin, Marmite)
kaviár, jikry
sleď, pstruh, makrela
humr, rak
malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich)
kvasnice, droždí
kakao, čokoláda
Nízkopurinová dieta: zásady a vhodné potraviny
Nízkopurinová dieta vychází z potravin s nízkým podílem purinů (viz tabulka) a neměla by překročit příjem 400 mg purinů denně. Současně je také doporučený dostatečný pitný režim, který poskytuje alespoň 30 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. Častým problémem bývá nedostatečný příjem bílkovin, jelikož maso, výrobky z něj, ani ryby a mořské plody nejsou při nízkopurinové dietě vhodné.
Bílkoviny je proto možné čerpat například z následujících zdrojů: vejce, vaječné bílky, mléko, mléčné výrobky včetně tvarohů, sýrů a jogurtů, ořechy, obiloviny. S doplněním vysoce kvalitní bílkovin ve stravě může pomoci také kvalitní proteinový nápoj založený na mléčných bílkovinách.
Vhodné je také omezit či zcela vyřadit alkoholické nápoje. Ty sice puriny obsahovat nemusí, ale jsou samy o sobě rizikovým faktorem zvýšené hladiny kyseliny močové.
Alkoholické nápoje jako např. pivo plzeňského typu obsahuje 13 mg purinů na 100 ml, tedy 65 mg purinů ve velkém pivu o objemu 500 ml.
VHODNÉ
Malé porce:
vařené, dušené libové nebo vepřové maso, králík občas drůbež. Omezeně sladkovodní ryby bez kůže (kapr, štika) nebo treska, tuňák, losos.
Mléčné produkty:
Mléko (sladké, zakysané), tvaroh jogurty, brynza, sýry tavené a tvrdé.
Koření:
Kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, pažitka, jalovec, hřebíček, tymián, oregano, kořenová zelenina
Ovoce:
Třešně (10-20 třešní denně), jablko, jahody, hruška, bobulové ovoce, broskve, meruňky, mandarinky, ananas, banány, švestky, pomeranče, kiwi, grepy. Čerstvé ovoce i kompoty.
Zelenina:
Celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, mrkev, sója, paprika, kedlubny, okurky, avokádo, listová zelenina. Omezeně fazole.
Sladkosti:
Piškotová a třená těsta, tvarohové a ovocné moučníky.
Nápoje:
Čaj, minerální vody, ovocné šťávy, džusy, ovocný čaj, čerstvé neslazené ovocné džusy, voda se šťávou, minerální voda
Omezeně:
Brambory, těstoviny, rostlinné tuky a omezeně cereálie, houby a vejce.
NEVHODNÉ
Mořské plody, mušle a ryby (šprot, sardinky v oleji, pstruh).
Vnitřnosti:
brzlík, ledvinky, játra, mozeček, dršťky.
Uzeniny, játrové paštiky, jitrnice, jelita, zabíjačkové polévky. Zvěřina, mladé maso telecí.
mléčné produkty:
Zrající, uzené a plísňové sýry.
koření:
Masové kostky, ostré koření: pepř, chilli, křen, Maggi, sojová omáčka.
Luštěniny a zelenina:
čočka, hrách, špenát, chřest nebo rebarbora, červená řepa, česnek, sója.
Nápoje a sladkosti:
Čokoláda, marcipán, fruktózový sirup. Silné kakao nebo černý čaj, čokoláda, zrnková káva, alkoholické nápoje - pivo (i nealkoholické).
Potraviny - průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
MASO
vepřové
telecí
skopové
hovězí
kuřecí
králičí
zvěřina
anglická slanina
šunka
48 mg
48 mg
46 mg
40 mg
40 mg
38 mg
37 mg
25 mg
24 mg
KAKAO A OŘECHY
kakaový prášek
lískové ořechy
mandle
vlašské ořechy
1900 mg
10 mg
9 mg
8 mg
VNITŘNOSTI
telecí brzlík
játra
ledvinky
400 mg
95 mg
80 mg
OBILOVINY
ovesné vločky
celozrnný chléb
bílé pečivo
pšeničná mouka
žitná mouka
30 mg
14 mg
8 mg
0 mg
0 mg
OVOCE
borůvky
jahody
hrušky
jablka
meruňky
švestky
hroznové víno pomeranče
2 mg
5 mg
1 mg
1 mg
0 mg
1 mg
1 mg
1 mg
RYBY
sardinky
sleď
pstruh
kapr
štika
losos
120 mg
69 mg
56 mg
54 mg
48 mg
22 mg
VEJCE A MLÉKO
žloutek
vejce
mléko
bílek
2 mg
1 mg
1 mg
ZELENINA
zelený hrášek
čočka
hrách
fazole
špenát
chřest
celer
květák
ředkvičky
kapusta
brambory
kedlubny
řepa červená salát hlávkový
fazolové lusky
zelí bílé
zelí červené
houby
rajčata
reveň
okurky
pórek
mrkev
cibule
80 mg
70 mg
45 mg
44 mg
23 mg
14 mg
10 mg
10 mg
6 mg
6 mg
6 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg
4 mg
4 mg
3 mg
3 mg
2 mg
1 mg
Sloučenina purinu se skládá
ze 4 bází
Adeninu Guaninu Xanthinu Hypoxanthinu
Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi by měli sledovat nejen celkové množství purinů v konzumovaných potravinách, ale především poměr jedné z klíčových bází a to hypoxanthinu. Ta je lékaři považována za jednu z hlavních příčin rozvoje hyperurikémie.
Zajímavostí je: Zatímco na základě zaznamenaných dat z Asie je průměrný příjem purinů asi 355 mg denně, v USA to bylo 830 mg denně u mužů a 690 mg denně u žen.