Dna a puriny v potravinách 

24.01.2025

Dna je známá jako ,,nemoc králů" - onemocnění způsobené usazováním krystalků kyseliny močové v kloubech, šlachách či přilehlých měkkých tkáních. Kyselina močová se v organismu přirozeně tvoří, může také vznikat jako odpadní produkt metabolismu purinů, které se přirozeně vyskytují ve stravě.

Server Arthritis-health.com rozlišuje dva základní druhy podle původu:

Endogenní puriny

– které tělo samo vyrábí

Exogenní puriny

– přijímané z jídla a nápojů

REŽIMOVÁ OPATŘENÍ

  1. Dodržujte pitný režim

  2. Úprava jídelníčku

  3. Omezte příjem masa, masných výrobků, silných masových vývarů

  4. Přestaňte kouřit a omezte konzumaci piva

  5. Snížení tělesné hmotnosti

Které potraviny obsahují nejvíce purinů? Rozdělení dle jejich obsahu do 5 tříd

Celkový příjem purinů ve stravě se odvíjí od složení stravy. Rozdělení pochází z knížky "Gout" profesorů R. Grahama, A. Simmondse a E. Carreyho.

Velmi nízká: méně než 50 mg/100 g                 Nízká: 50 až 100 mg/100 g                             Mírná: 100 až 200 mg/100 g,

Vysoká: 200 až 300 mg/100 g                           Velmi vysoká: více než 300 mg/100 g

Skupina A - nízký podíl
purinů

0–50 mg/100 g

ovoce - Třešně (10-20 třešní denně), jablko, jahody, hruška, bobulové ovoce, broskve, meruňky, mandarinky, ananas, banány, švestky, pomeranče.

zelenina (všechna kromě té ve skupinách B a C)

obiloviny (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)

mléčné produkty, vejce

tuky, oleje, zálivky

ořechy (mimo arašídů a kešu) a olivy

džemy, marmelády, nakládaná zelenina

nápoje (s výjimkou těch obsahujících kofein)

Skupina B - střední podíl purinů

50–150 mg/100 g

drůbeží maso

červené maso, párky

ryby (s výjimkami ve skupině C)

mořské plody

celozrnný chléb a těstoviny

celozrnné obiloviny včetně celozrnné rýže

luštěniny a květák, brokolice, zelí, kapusta

arašídy, arašídové máslo, kešu

houby, avokádo, chřest, špenát

Skupina C - vysoký podíl purinů

150–1000 mg/100 g

zvěřina

vnitřnosti, pomazánka z jater, paštika

extrakty z masa a kvasnic (pangamin, Marmite)

kaviár, jikry

sleď, pstruh, makrela

humr, rak

malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich)

kvasnice, droždí

kakao, čokoláda

Nízkopurinová dieta: zásady a vhodné potraviny

Nízkopurinová dieta vychází z potravin s nízkým podílem purinů (viz tabulka) a neměla by překročit příjem 400 mg purinů denně. Současně je také doporučený dostatečný pitný režim, který poskytuje alespoň 30 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. Častým problémem bývá nedostatečný příjem bílkovin, jelikož maso, výrobky z něj, ani ryby a mořské plody nejsou při nízkopurinové dietě vhodné.

Bílkoviny je proto možné čerpat například z následujících zdrojů: vejce, vaječné bílky, mléko, mléčné výrobky včetně tvarohů, sýrů a jogurtů, ořechy, obiloviny.  S doplněním vysoce kvalitní bílkovin ve stravě může pomoci také kvalitní proteinový nápoj založený na mléčných bílkovinách.

Vhodné je také omezit či zcela vyřadit alkoholické nápoje. Ty sice puriny obsahovat nemusí, ale jsou samy o sobě rizikovým faktorem zvýšené hladiny kyseliny močové.
Alkoholické nápoje jako např. pivo plzeňského typu obsahuje 13 mg purinů na 100 ml, tedy 65 mg purinů ve velkém pivu o objemu 500 ml.  

VHODNÉ

Malé porce:
vařené, dušené libové nebo vepřové maso, králík občas drůbež. Omezeně sladkovodní ryby bez kůže (kapr, štika) nebo treska, tuňák, losos. 

Mléčné produkty:
Mléko (sladké, zakysané), tvaroh jogurty, brynza, sýry tavené a tvrdé. 

Koření:
Kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, pažitka, jalovec, hřebíček, tymián, oregano, kořenová zelenina

Ovoce:
Třešně (10-20 třešní denně)
, jablko, jahody, hruška, bobulové ovoce, broskve, meruňky, mandarinky, ananas, banány, švestky, pomeranče, kiwi, grepy.  Čerstvé ovoce i kompoty.

Zelenina:
Celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, mrkev, sója, paprika, kedlubny, okurky, avokádo, listová zelenina. Omezeně fazole. 

Sladkosti:
Piškotová a třená těsta, tvarohové a ovocné moučníky. 

Nápoje:
Čaj, minerální vody, ovocné šťávy, džusy, ovocný čaj, čerstvé neslazené ovocné džusy, voda se šťávou, minerální voda

Omezeně:
Brambory, těstoviny, rostlinné tuky a omezeně cereálie, houby a vejce.  

NEVHODNÉ

Mořské plody, mušle a ryby (šprot, sardinky v oleji, pstruh).

Vnitřnosti:
brzlík, ledvinky, játra, mozeček, dršťky.
Uzeniny, játrové paštiky, jitrnice, jelita, zabíjačkové polévky. Zvěřina, mladé maso telecí. 

mléčné produkty:
Zrající, uzené a plísňové sýry. 

koření:
Masové kostky, ostré koření: pepř, chilli, křen, Maggi, sojová omáčka. 

Luštěniny a zelenina:
čočka, hrách, špenát, chřest nebo rebarbora, červená řepa, česnek, sója. 

Nápoje a sladkosti:
Čokoláda, marcipán, fruktózový sirup. Silné kakao nebo černý čaj, čokoláda, zrnková káva, alkoholické nápoje - pivo (i nealkoholické).

Potraviny - průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)

MASO

vepřové
telecí 
skopové     
hovězí     
kuřecí   
králičí  
zvěřina 
anglická slanina
šunka

48 mg
48 mg
46 mg
40 mg
40 mg
38 mg
37 mg
25 mg
24 mg 

KAKAO A OŘECHY 

kakaový prášek
lískové ořechy 
mandle 
vlašské ořechy 

1900 mg
10 mg
9 mg
8 mg  

VNITŘNOSTI

telecí brzlík 
játra
ledvinky 

400 mg
95 mg
80 mg

OBILOVINY

ovesné vločky
celozrnný chléb 
bílé pečivo
pšeničná mouka
žitná mouka

30 mg
14 mg
8 mg
0 mg 
0 mg  

OVOCE

borůvky 
jahody 
hrušky 
jablka
meruňky
švestky
hroznové víno pomeranče

2 mg
5 mg
1 mg
1 mg
0 mg
1 mg
1 mg
1 mg 

RYBY

sardinky
sleď 
pstruh
kapr 
štika
losos 

120 mg
69 mg
56 mg
54 mg
48 mg
22 mg  

VEJCE A MLÉKO

žloutek 
vejce
mléko 
bílek

5 mg
2 mg
1 mg
1 mg 

ZELENINA

zelený hrášek
čočka 
hrách
fazole 
špenát 
chřest 
celer 
květák 
ředkvičky
kapusta 
brambory 
kedlubny 
řepa červená salát hlávkový
fazolové lusky
zelí bílé
zelí červené
houby
rajčata
reveň
okurky 
pórek
mrkev 
cibule 

80 mg
70 mg
45 mg
44 mg
23 mg
14 mg
10 mg
10 mg
6 mg
6 mg
6 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg
5 mg 
5 mg
5 mg 
4 mg
4 mg
3 mg
3 mg
2 mg
1 mg 

Sloučenina purinu se skládá
ze 4 bází  

Adeninu  Guaninu  Xanthinu   Hypoxanthinu

Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi by měli sledovat nejen celkové množství purinů v konzumovaných potravinách, ale především poměr jedné z klíčových bází a to hypoxanthinu. Ta je lékaři považována za jednu z hlavních příčin rozvoje hyperurikémie.

Zajímavostí je: Zatímco na základě zaznamenaných dat z Asie je průměrný příjem purinů asi 355 mg denně, v USA to bylo 830 mg denně u mužů a 690 mg denně u žen.