Meloun - láska mého života :-)
Věděli jste, že: Vodní meloun pochází z Afriky, konkrétně z oblastí kolem dolního toku Nilu a z pouští v jižní Africe. Byl pěstován již ve starověkém Egyptě a později se rozšířil do Středomoří, Asie a nakonec i do Ameriky.
Mezi kladné vlastnosti melounu jistě patří - hydratace 😊 Vodní meloun obsahuje
až 92% vody, což je ideální zejména v horkém počasí. A co dalšího patří mezi
jeho klady?
- Nízký obsah kalorií: Vodní meloun má nízký obsah kalorií, což je výhodné pro ty, kdo si hlídají váhu.
- Vitamíny a minerály: Obsahuje vitamíny A a C, které podporují imunitní systém a zdraví pokožky.
Zápory - ano i ty meloun má :(
- Cukry: Ačkoli je vodní meloun nízkokalorický, obsahuje cukry, které mohou být problémem pro diabetiky, pokud se konzumuje ve velkém množství.
- Nízký obsah vlákniny: Přestože nějakou vlákninu obsahuje, není to významné množství ve srovnání s jinými druhy ovoce.
Výživové hodnoty na 100g:
• Kalorie: 30 kcal
• Tuky: 0,2 g
• Cukry: 6,2 g
• Bílkoviny: 0,6 g
Obsah vitamínů a minerálů:
• Vitamín A: 569 IU (mezinárodních jednotek)
• Vitamín C: 8,1 mg
• Draslík: 112 mg
• Hořčík: 10 mg
Receptíky :-)
Melounová zmrzlina
• 500 g vodního melounu (bez semínek a nakrájený na kousky)
• 100 ml vody
• 100 g cukru
• 1 lžíce citronové šťávy
Vodní meloun, cukr a vodu vložte do mixéru a mixujte do hladka. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Směs nalijte do formiček na zmrzlinu nebo do mělké misky. Nechte zmrazit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Letní smoothie z melounu
• 2 šálky nakrájeného vodního melounu (bez semínek)
• 1 šálek nakrájeného ananasu
• 1 banán
• 1/2 šálku kokosové vody nebo pomerančového džusu a led
Recept na kandovanou melounovou slupku - ten jsem viděla na jednom zahraničním videu a vypadalo to moc zajímavě - ještě jsem nevyzkoušela :-)
• Slupky z jednoho vodního melounu (bez zelené vnější části)
• 200 g cukru
• 1 l vody
• 1 citrón (šťáva a kůra)
• Volitelně: koření jako je skořice nebo hřebíček pro dochucení
Slupky z melounu důkladně omyjte a odstraňte zelenou vnější část, abyste získali pouze bílou a světlou růžovou růžovou část slupky. Nakrájejte slupky na menší kousky nebo proužky.
V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody a přidejte nakrájené slupky a vařte asi 10 minut, dokud nebudou měkké. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
Příprava sirupu: V jiném hrnci smíchejte 200 g cukru s 1 litrem vody a přiveďte k varu. Přidejte šťávu a kůru z citrónu (a volitelně koření) a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Do sirupu přidejte předvařené melounové slupky, snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud slupky neabsorbují většinu sirupu a nezměknou.
Vyjměte slupky ze sirupu a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je schnout na teplém a suchém místě několik hodin nebo přes noc, dokud se nelepí na dotek.