Meloun - láska mého života :-)

17.07.2024

Věděli jste, že: Vodní meloun pochází z Afriky, konkrétně z oblastí kolem dolního toku Nilu a z pouští v jižní Africe. Byl pěstován již ve starověkém Egyptě a později se rozšířil do Středomoří, Asie a nakonec i do Ameriky. 

Mezi kladné vlastnosti melounu jistě patří - hydratace 😊 Vodní meloun obsahuje až 92% vody, což je ideální zejména v horkém počasí. A co dalšího patří mezi jeho klady?


  • Nízký obsah kalorií: Vodní meloun má nízký obsah kalorií, což je výhodné pro ty, kdo si hlídají váhu.


  • Vitamíny a minerály: Obsahuje vitamíny A a C, které podporují imunitní systém a zdraví pokožky.


Zápory - ano i ty meloun má :(

  • Cukry: Ačkoli je vodní meloun nízkokalorický, obsahuje cukry, které mohou být problémem pro diabetiky, pokud se konzumuje ve velkém množství.


  • Nízký obsah vlákniny: Přestože nějakou vlákninu obsahuje, není to významné množství ve srovnání s jinými druhy ovoce.

Výživové hodnoty na 100g:

• Kalorie: 30 kcal

• Tuky: 0,2 g

• Cukry: 6,2 g

• Bílkoviny: 0,6 g

Obsah vitamínů a minerálů:

• Vitamín A: 569 IU (mezinárodních jednotek)

• Vitamín C: 8,1 mg

• Draslík: 112 mg

• Hořčík: 10 mg

Receptíky :-) 

Melounová zmrzlina

• 500 g vodního melounu (bez semínek a nakrájený na kousky)

• 100 ml vody

• 100 g cukru

• 1 lžíce citronové šťávy

Vodní meloun, cukr a vodu vložte do mixéru a mixujte do hladka. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Směs nalijte do formiček na zmrzlinu nebo do mělké misky. Nechte zmrazit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Letní smoothie z melounu

• 2 šálky nakrájeného vodního melounu (bez semínek)

• 1 šálek nakrájeného ananasu

• 1 banán

• 1/2 šálku kokosové vody nebo pomerančového džusu a led

Recept na kandovanou melounovou slupku - ten jsem viděla na jednom zahraničním videu a vypadalo to moc zajímavě - ještě jsem nevyzkoušela :-)

• Slupky z jednoho vodního melounu (bez zelené vnější části)

• 200 g cukru

• 1 l vody

• 1 citrón (šťáva a kůra)

• Volitelně: koření jako je skořice nebo hřebíček pro dochucení


Slupky z melounu důkladně omyjte a odstraňte zelenou vnější část, abyste získali pouze bílou a světlou růžovou růžovou část slupky. Nakrájejte slupky na menší kousky nebo proužky.

V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody a přidejte nakrájené slupky a vařte asi 10 minut, dokud nebudou měkké. Poté je sceďte a nechte vychladnout.

Příprava sirupu: V jiném hrnci smíchejte 200 g cukru s 1 litrem vody a přiveďte k varu. Přidejte šťávu a kůru z citrónu (a volitelně koření) a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Do sirupu přidejte předvařené melounové slupky, snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud slupky neabsorbují většinu sirupu a nezměknou.

Vyjměte slupky ze sirupu a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je schnout na teplém a suchém místě několik hodin nebo přes noc, dokud se nelepí na dotek.