Jidášovo ucho
V neděli 2. černa jsem si řekla, že půjdu na houby. Všude píšou jak hojně rostou - u nás nic, ale jedna houba přeci jen ano !! A tou houbou je Jidášovo ucho - boltcovitka bezová.
Sbírám ji dlouho, ale až dnes jsem se podívala k čemu všemu je užitečná :)🍄🟫 a dočetla jsem se např. toto:
Kde rostou :-) Tak toto vím od samého začátku :-) U nás roste jen na bezu :-)
Plodnice vyrůstají na starších větvích bezu černého, vzácně je však můžeme nalézt na kmenech a větvích akátů, jasanů, javorů a výjimečně i na jiných listnáčích. Objevují se velmi hojně, většinou ve skupinách nebo shlucích a sbírat je můžeme v podstatě celoročně. Nejlépe se hledají po dešti, kdy jsou krásně nabobtnalé.
Jedná se o jedlou a zdravotně prospěšnou houbu, která je vhodná do čínských jídel, ale neztratí se ani v polévkách a rizotu. Někde jsem četla, že je vhodná také jako čaj.. vyzkoušela jsem to a za mne nic moc - myslím, že další čaj zkoušet nebudu.
Věděli jste, že poslední výzkumy ukazují, že houba stimuluje imunitní systém, celkově posiluje organismus. Zlepšuje psychický stav, snižuje vysoký krevní tlak, má antikoagulační účinky, zabraňuje kornatění cév a trombóze, je prevencí infarktu myokardu. Má rovněž výrazné antioxidační účinky, využívá se při vyčerpanosti organismu, např. po porodu. Kromě toho léčí bolesti žaludku, břicha, křeče v končetinách, zácpu, snižuje hladinu tuku, cukru a cholesterolu v krvi, léčí diabetes. Příznivě ovlivňuje pleť i kvalitu vlasů a nehtů. Léčí hemeroidy a hemeroidní krvácení, podporuje peristaltiku střev.
zdroj některých dat na : naturfoto a přírodní lékárna
Kde rostou :-) Tak toto vím od samého začátku :-) U nás roste jen na bezu :-)
Plodnice vyrůstají na starších větvích bezu černého, vzácně je však můžeme nalézt na kmenech a větvích akátů, jasanů, javorů a výjimečně i na jiných listnáčích. Objevují se velmi hojně, většinou ve skupinách nebo shlucích a sbírat je můžeme v podstatě celoročně. Nejlépe se hledají po dešti, kdy jsou krásně nabobtnalé.
Jedná se o jedlou a zdravotně prospěšnou houbu, která je vhodná do čínských jídel, ale neztratí se ani v polévkách a rizotu. Někde jsem četla, že je vhodná také jako čaj.. vyzkoušela jsem to a za mne nic moc - myslím, že další čaj zkoušet nebudu.
Věděli jste, že poslední výzkumy ukazují, že houba stimuluje imunitní systém, celkově posiluje organismus. Zlepšuje psychický stav, snižuje vysoký krevní tlak, má antikoagulační účinky, zabraňuje kornatění cév a trombóze, je prevencí infarktu myokardu. Má rovněž výrazné antioxidační účinky, využívá se při vyčerpanosti organismu, např. po porodu. Kromě toho léčí bolesti žaludku, břicha, křeče v končetinách, zácpu, snižuje hladinu tuku, cukru a cholesterolu v krvi, léčí diabetes. Příznivě ovlivňuje pleť i kvalitu vlasů a nehtů. Léčí hemeroidy a hemeroidní krvácení, podporuje peristaltiku střev.
zdroj některých dat na : naturfoto a přírodní lékárna