Chilli cizrnové lívanečky se zeleným bylinkovým dipem
Cizrna je plná bílkovin a vlákniny, což z ní dělá velmi zdravé jídlo. Tyto snadné lívanečky s jogurtovým dipem a čerstvými cuketami.
Porce: 2
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Kalorie: 200 kcal na porci
Celkový tuk: 3 g
Ingredience
Zastříkejte olejem
1 malá cibule, nakrájená
2 stroužky česneku, drcená
1 červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená na kostičky
200 g konzervy cizrny
Špetka mletého koriandru
Špetka mletého kmínu
Strouhaná kůra z 1 menšího citronu
Hrst nasekaného koriandru
200 g nakrájené cuketa na přílohu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
2 kolečka citronu na ozdobu
Zelený bylinkový dip:
1 lžička semínek kmínu - nebo dle vaší chuti
80 g řeckého jogurtu
nasekaná hladkolistá petržel
nadrobno nasekaný koriandr
sůl
čerstvě mletý černý pepř
mletá paprika
- Pánev lehce postříkejte olejem a dejte na mírný až střední oheň. Cibuli, česnek a chilli poduste asi 10 minut, dokud nejsou opravdu měkké a zlaté.
- Cizrnu, mleté koření, citronovou kůru a koriandr rozmixujte, dokud nevznikne hrubá směs. Dáme do mísy a vmícháme směs z pánve. Dochuťte solí a pepřem a rozdělte na 8 malých porcí. Vytvarujte malé placičky a nechte 10 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte dip: kmín orestujte na suché malé pánvi nastavené na střední až vysokou teplotu po dobu 1–2 minut, dokud nezačne uvolňovat své aroma poté rozdrťte na prášek a smíchejte s jogurtem a bylinkami. Dochuťte solí a pepřem a lehce paprikou.
- Cukety uvařte na páře, orestujte na pánvi nebo upečte v troubě - zvolte vaší nejoblíbenější variantu.
- Mělkou nepřilnavou pánev lehce postříkejte olejem a dejte na střední až vysokou teplotu a opékejte lívanečky cca 2–3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.
- Podávejte horké se zeleným bylinkovým dipem a cuketami. Nezapomeňte na kolečka citronu :-)