Bramborový salát 5x jinak

17.12.2024

Bramborový salát lze připravit zdravěji nahrazením některých ingrediencí, jako je majonéza, a přidáním třeba čerstvé zeleniny. Všechny recepty mají přibližné nutriční hodnoty na 100 g

Bramborový salát s jogurtem a bylinkami

Ingredience:
500 g brambor
150 g bílého jogurtu (3 % tuku)
1 lžíce dijonské hořčice
Petržel, pažitka
Sůl, pepř podle chuti

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte.

2. Smíchejte jogurt, hořčici, bylinky a koření. A nakonec vmíchejte brambory.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 80 kcal
Bílkoviny: 2.5 g
Tuky: 1 g
Sacharidy: 16 g

Bramborový salát s tvarohem a okurkou

Ingredience:

500 g brambor
100 g nízkotučného tvarohu
100 g čerstvé okurky
1 lžička olivového oleje
Sůl, pepř, citronová šťáva

Postup:

1. Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte.

2. Okurku nastrouhejte nahrubo ( doporučuji zbavit trochu vody), smíchejte s tvarohem, olejem a citronovou šťávou a smíchejte vše dohromady.

Nutriční hodnoty na 100 g:
 Kalorie: 75 kcal
 Bílkoviny: 3 g
 Tuky: 1 g
 Sacharidy: 14 g

Bramborový salát s avokádem a citronem

 Ingredience:

 500 g brambor
 1 zralé avokádo
 Šťáva z 1 citronu
 2 lžíce řeckého jogurtu
 Sůl, pepř

Postup:

1. Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte.

2. Avokádo rozmačkejte, smíchejte s jogurtem a citronovou šťávou a nakonec vmíchejte brambory.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 95 kcal
Bílkoviny: 2 g
Tuky: 3.5 g
Sacharidy: 14 g

Bramborový salát s kefírem a hořčicí

Ingredience:

500 g brambor
150 ml kefíru
1 lžička dijonské hořčice
1 jarní cibulky
Sůl, pepř

Postup:

1. Brambory uvařte a nakrájejte.

2. Kefír smíchejte s hořčicí a jemně nakrájenou cibulkou.

3. Zalijte brambory kefírovou směsí.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 70 kcal
Bílkoviny: 2 g
Tuky: 0.5 g
Sacharidy: 14 g

Bramborový salát s pečenou zeleninou a citronovým dresinkem

Ingredience:

500 g brambor
200 g mrkve a petržele (pečené) nemusíte se bát ani celeru
1 lžíce olivového oleje
Šťáva z 1 citronu - dávejte dle chuti
Sůl, pepř, tymián

Postup:

1. Brambory uvařte, zeleninu nakrájejte a upečte na 200 °C s trochou oleje a tymiánem.

2. Smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem, zalijte brambory a zeleninu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 85 kcal
Bílkoviny: 2 g
Tuky: 2 g
Sacharidy: 15 g

Tyto varianty jsou nejen chutné, ale i lehčí než klasický bramborový salát s majonézou. Máš chuť některý z nich vyzkoušet?